W przekroju ukazał się artykuł, który opierając się na badaniach i doświadczeniach, obala mity, w które wierzy ludzkość. Mamy tam dość szeroki przekrój (:-)) tych mitów. Poniżej zamieszczam wybrane z nich (na czerwono zaznaczyłam te szczególnie zasługujące na uwagę), pasujące do charakteru Vitalii, resztę można sobie poczytać pod podanym linkiem.

PRZEKRÓJ – “Obalamy 100 mitów…”

11. Krótko obcinane włosy stają się mocniejsze
…a w dodatku grubsze, ciemniejsze i gęstsze. To bujda. Tak się nam tylko wydaje, bo długie, nieobcinane włosy mają ?zaokrąglone? końcówki, a krótkie, obcięte mają ostre końcówki. Nie jest też prawdą, że krótko obcinane włosy stają się ciemniejsze. Po prostu im dłużej rośnie włos, tym dłużej jest wystawiony na słońce i tym bardziej płowieje. Włosy to martwa natura ? o konsekwencjach tego stanu rzeczy piszemy też w micie numer 70.

12. Herbata słodzona miodem jest zdrowsza
Sam miód ma wiele zdrowotnych walorów, jednak po podgrzaniu do ponad 40 stopni staje się smaczną, choć generalnie bezwartościową mieszaniną glukozy i fruktozy. Traci niemal wszystkie właściwości lecznicze, ulatnia się też większość olejków eterycznych. Można więc słodzić herbatę miodem, ale pomoże nam to najwyżej przybrać na wadze. Podobnie jest z cytryną. Sporo osób dodaje ją do herbaty z nadzieją na zaopatrzenie swojego organizmu w witaminę C. Niestety, i ten związek rozpada się w wysokich temperaturach.

21. Cholesterol jest szkodliwy
Cholesterol jest tłuszczowym związkiem chemicznym niezbędnym do życia, bo bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, jest też składnikiem błon komórkowych. Potocznie cholesterolem nazywa się występujące w osoczu krwi lipoproteiny, w skład których wchodzi między innymi cholesterol. W zależności od gęstości wyróżniamy cholesterol zły (LDL) i dobry (HDL). Ten pierwszy odkłada się w tętnicach, co może prowadzić do miażdżycy czy choroby układu sercowo-naczyniowego, drugi natomiast go unieszkodliwia.

24. Są dwa rodzaje oliwek: zielone i czarne
Oliwki są tylko jedne ? zielone to mniej dojrzałe czarne. Podobnie jest z herbatą ? i czarna, i zielona pochodzą z tej samej rośliny Camellia sinensis, różni je tylko proces produkcji liści. Podczas przetwarzania czarnej herbaty zerwane zielone liście są przez kilka godzin suszone, a potem zwijane, rozdrabniane i poddawane wielu reakcjom chemicznym z fermentacją na czele. Podczas produkcji zielonej herbaty wystawiane są na działanie wysokiej temperatury z pary lub ogrzewane na specjalnych blachach, pomija się natomiast proces utleniania, czyli fermentacji. Również wina ? białe, czerwone i różowe ? można wyprodukować z czerwonych winogron (choć w wypadku białych to rzadkość), a swój kolor zawdzięczają one dodaniu (lub nie) podczas procesu fermentacji skórek z owoców.

32. Jedzenie ogórków i popijanie ich mlekiem to gwarantowane rozwolnienie
Hm, a mizerię jedliście? Toż to ogórki z najtłustszą częścią mleka. I co, zaszkodziła? Można by jeszcze rozważać szkodliwość ogórków kiszonych zmieszanych z mlekiem. No ale spójrzmy na to z chemicznego punktu widzenia. Ogórki mają pH w granicach 1?3, podczas gdy kwasy żołądkowe to solidne 1. Zatem mleko tak czy inaczej ląduje w żrącym środowisku, a białka w nim zawarte ulegają denaturacji.

35. Papierosy ?light? są mniej szkodliwe
W wielu krajach (m.in. w USA) producenci nie mogą umieszczać określenia ?light? na papierosach, bo mogą być one nawet bardziej szkodliwe od klasycznych. W 2006 roku udowodniono, że palącym je trudniej rozstać się z nałogiem. Fałszywe jest również przeświadczenie o mniejszym ryzyku zachorowań na nowotwory. W 2004 roku ?British Medical Journal? opublikował wyniki badań wskazujących, że ryzyko zachorowania na raka płuc jest identyczne w przypadku palących zwykłe papierosy i wybierających ?light-? lub ?ultralight?.

37. Czekolada przed snem utrudnia zasypianie
Rzeczywiście czekolada zawiera odrobinę kofeiny, ale by wchłonąć jej ilość odpowiadającą filiżance kawy, trzeba pożreć przed snem blisko ćwierć kilograma mlecznej czekolady. Wtedy większe są szanse na to, że sen zakłócą nam wymioty niż kofeina.

43. Dzieci nie mogą pić zimnych płynów
Kilkumiesięczne dzieci rzeczywiście nie powinny pić bardzo zimnych napojów w dużych ilościach, ponieważ może to spowodować na przykład czkawkę. Jednak nie ma przeciwwskazań, by roczne dziecko piło płyny przechowywane w lodówce (oczywiście jeśli chce). Podczas upałów picie chłodnych ? choć nie lodowatych ? napojów jest wręcz wskazane.

45. Siedź prosto!
Ten rodzicielski okrzyk nie ma sensu, a nawet może zaszkodzić. Zdrowe siedzenie nie oznacza bowiem utrzymywania kąta prostego między udami a plecami ? wskazane jest bowiem nawet łagodniejsze wygięcie odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Lepiej więc zsunąć nieco tyłek z siedzenia i odrobinę wygiąć plecy, niż siedzieć ładnie, niezdrowo i niewygodnie ? niczym po połknięciu kija. I znowu mama nie miała racji…

47. Przeziębienia/grypy można się nabawić, marznąc
Samo zmarznięcie z pewnością nie wystarczy. Jeśli jednak jest nam zimno, organizm w odruchu obronnym wycofuje krew z naczyń obwodowych, by ograniczyć straty ciepła i podgrzać mózg oraz organy wewnętrzne. Przez to mniej krwi dociera między innymi do śluzówki nosa i gardła, które są szczególnie narażone na ataki wirusów i bakterii. Mniej krwi oznacza też mniej komórek układu odpornościowego, a więc słabszą obronę i większe ryzyko infekcji.

50. Jedzenie ananasów sprzyja odchudzaniu
Wiadomość w stylu Radia Erewan. Faktycznie ananas zawiera enzym zwany bromeliną, który ułatwia trawienie, ale… białek. Poza tym znaczące ilości bromeliny znajdują się nie w smacznym miąższu owocu, ale w jego twardej i niejadalnej łodydze.

55. Trzeci zawał zabija
Można umrzeć po pierwszym, a można przeżyć ich siedem. Nie ma reguły. Wszystko zależy od miejsca zamknięcia naczynia krwionośnego ? nawet niewielki zawał może okazać się zabójczy, jeśli dojdzie do niego w złym miejscu. Ryzyko śmierci zmniejsza bardzo szybkie leczenie.

62. Człowiek wykorzystuje 10 procent swojego Mózgu
Jeden z najmocniej trzymających się mitów pochodzi z początku XX wieku, gdy stwierdzono, że jednocześnie aktywnych jest około 10 procent neuronów. Stwierdzenie jest równie głupie jak powiedzenie, że człowiek używa tylko 10 procent swoich mięśni.

64. Kremy nawilżają skórę i mają różne właściwości
Raczej różne ceny. Bo przeważająca większość kremów się nie wchłania. Nie może się wchłonąć, ponieważ nie przenika przez rogową warstwę naskórka. To, co wydaje nam się wchłanianiem, jest zwykłym odparowywaniem wody. Poza najtańszymi, robionymi z byle czego kremami wszystkie kosmetyki od klasy średniej w górę mają w zasadzie takie same właściwości. Jednym z nielicznych wyjątków są kremy z liposomami lub niskocząsteczkowymi peptydami, które są w stanie przeniknąć przez naskórek.

71. Podczas krwotoku z nosa należy odchylić głowę do tyłu i położyć na karku zimny okład
Zacznijmy od okładu ? równie dobrze możesz go sobie położyć na pięcie, bo i tak nie ma wpływu na krew lecącą z nosa. Natomiast jedynym efektem odchylania głowy jest to, że krew ścieka do gardła i żołądka, co może doprowadzić do wymiotów. Gdybyś jednak chciał zatamować krwotok, pochyl głowę do przodu i zaciśnij palcami nos na styku jego twardej i miękkiej części. Wytrzymaj tak pięć minut, a krwotok ustanie.

72. Zniszczone włosy da się odbudować
Niestety, nie da się. Nawet najdroższą odżywką. Ani włosów spalonych trwałą, ani zniszczonych farbowaniem, ani utlenianiem nie da się przywrócić chemicznymi metodami do stanu ?sprzed?. Nie można też uleczyć rozdwojonych końcówek. Z tego mylnego przekonania biorą się dramaty związane z zapuszczaniem włosów. Włosy nieścinane przez rok urosną mniej niż podcinane co trzy miesiące (zalecana częstotliwość). Podcinając włosy regularnie, pozbywamy się rozdwojonych końcówek, a zapuszczając je do oporu, pozwalamy im dalej się rozdwajać. Po roku fryzjer będzie musiał ściąć nie pół centymetra, lecz kilka centymetrów włosa.

79. Jedzenie zbyt dużej ilości jajek jest szkodliwe
Mit o szkodliwości jaj narodził się w latach 60. i 70., kiedy to ściśle wiązano ilość cholesterolu we krwi z zapadalnością na choroby serca. Nowsze badania pokazały, że znacznie większe znaczenie w tym wypadku mają nasycone kwasy tłuszczowe, a tych jajko zawiera około 1,6 grama, podczas gdy szklanka dwuprocentowego mleka ? aż trzy gramy. W jajkach znajduje się za to mnóstwo białek i sporo witamin A i D. A cholesterol? Cóż, jest, ale po porannej jajecznicy wystarczy odpuścić sobie wieczorną golonkę.

80. Na grypę najlepszy jest antybiotyk
Pomijając to, że antybiotyki są jednymi z leków, których nie wolno podawać bez konsultacji z lekarzem, na grypę na pewno nie pomogą. Zabijają bakterie, a nie wirusy, tymczasem grypa jest typową chorobą wirusową.

81. Kuchenki mikrofalowe niszczą składniki odżywcze
Owszem, ale nie bardziej niż gotowanie i pieczenie. Problemem jest za to nierównomierne podgrzewanie żywności ? zwykle powstają w niej gorące punkty otoczone chłodniejszymi regionami. Ponadto krótkie podgrzewanie w mikrofalówce może nie zabić niektórych chorobotwórczych bakterii mogących znajdować się w jedzeniu.

86. Czytanie w półmroku psuje wzrok
Zła wiadomość dla rodziców ? macie o jeden powód mniej do gnębienia dzieci. Czytanie przy kiepskim świetle wzroku nie psuje, choć może zmęczyć oczy, a nawet wywołać ból głowy. Zresztą jak się tak chwilę zastanowić, to właściwie nie wiadomo, dlaczego półmrok miałby być dla oczu zabójczy. Tak czy inaczej, czytanie pod kołdrą z latarką nie grozi niczym poza byciem niewyspanym.

87. Brązowy cukier jest zdrowszy od białego
Brązowy cukier to zwykle biały cukier, do którego producent dodał od 5 do 10 procent melasy. Co prawda zawiera ona magnez, wapno, potas i żelazo, ale w ilościach tak minimalnych, że nie mają one znaczenia dla zdrowia. Łyżeczka zwykłego cukru to około 16 kalorii, a łyżeczka brązowego ? 17.

95. Nie należy stać koło kuchenki mikrofalowej
Przeciwwskazań brak. Zabezpieczenia kuchenki całkowicie blokują długie, 12-centymetrowe mikrofale podgrzewające żywność, a zmiana pola magnetycznego w pobliżu kuchenki nie ma dla naszego zdrowia żadnego znaczenia.

96. Gdy jesteś przeziębiony, musisz nosić szalik
Cóż, jeśli lubisz, możesz nosić też kalosze i barchanowe majtki ? wirusom wywołującym twoją chorobę ani to nie zaszkodzi, ani nie pomoże. Jedyne uzasadnienie to opanowanie uczucia zimna towarzyszące podwyższonej temperaturze ciała. Jeśli jednak masz gorączkę, to siedź grzecznie w domu i nie zawracaj sobie głowy (a raczej szyi) szalikiem. A, ciepłe skarpetki też nic nie zmieniają ? oczywiście poza twoim stanem psychicznym.